Jaarthema 2020

 

Ik kom het lijden verlichten

Beste bezoekers,

Toen de deskundigen ons in 2019 het faillissement van ‘s werelds oudste touroperator uitlegden, waren ze unaniem: deze touroperator heeft de tekenen van deze tijd niet begrepen. “Tegenwoordig plant een toerist zijn reis alleen voor de computer!” De trend gaat dus duidelijk in de richting van individualisme.

Ieder voor zichzelf?

Individualisme, ieder voor zichzelf: deze tendens kunnen we op vele gebieden waarnemen, en dit geldt ook voor de pelgrimstochten. In plaats van deel te nemen aan een bedevaart die op een bepaald moment van het seizoen per bus wordt georganiseerd, geven velen er de voorkeur aan om spontaan te vertrekken en met de auto te reizen. Is dit een onomkeerbare trend die voor eens en altijd moet worden opgemerkt? Ik weet het niet zeker.

Merkwaardig genoeg ziet men ook een heel andere trend: mensen gaan op zoek naar grote evenementen met massa’s volk: festivals, sportieve of culturele evenementen, wereld jongeren dagen of … pelgrimstochten.

Ecologisch bewustzijn zet ook een rem op ongebreideld individualisme. Ik ben er vast van overtuigd: bedevaarten met de bus hebben nog vele mooie dagen voor de boeg, ook al maken ze op dit moment een moeilijke periode door, die het leven van onze trouwe organisatoren verzuurt.

“Gedeelde vreugde “

Zoals elk jaar stellen wij U voor om samen een aspect van de Boodschap te verdiepen die de Maagd der Armen ons in 1933 in Banneux heeft toevertrouwd. “Deze bron is voor de zieken,” zei de mooie dame. De zieken en de minder bedeelden hebben daarom een speciale plaats in het hart van Maria en in het hart van het heiligdom. Zij zijn het die we vooral in dit seizoen van 2020 willen verwennen.

Een bekend spreekwoord toont ons de enorme waarde van solidariteit en delen nl.:  “Gedeelde smart, is halve smart, gedeelde vreugde, is dubbele vreugde” Ja, een bedevaart, samen beleefd, wordt echt een bron van vreugde en troost voor al wie op avontuur durft te gaan.

Beste organisatoren, ik wil U hartelijk danken voor uw inzet. Uw aanbod aan de pelgrims kan zich tot “een geschenk uit de hemel” ontpoppen.  Ik ben er zeker van dat positieve commentaren van gelukkige pelgrims U laten voelen: het was de moeite waard.

Indien U informatie of hulp nodig heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze medewerkers staan tot uw beschikking.

Met vriendelijke groet.

Leo Palm